вівторок, 18 квітня 2017 р.

Конструктивні лінії в одязі
Учора я розповідала про виготовлення туніки кольору електрик і в технічному порядку сказала про кокетку, як конструктивну лінію на пілочці. Для когось може вже відоме це слово і його використання, а кому цікаво, то я детально розкладу по полицях, де і для чого його застосовують.
Побудова первинного креслення розпочинається із основних деталей – пілочки та спинки. Потім на кресленні розробляють конструктивні лінії. При побудові плечового виробу за допомогою конструктивних ліній намагаються досягти одного із видів силуетів: прилеглого, напівприлеглого та вільного.
Простішими словами можна сказати, що силует може мати вигляд геометричних фігур. Наприклад, нагадувати форму трикутника чи пісочного годинника і т.п.
                    
Прилеглий силует - різновид одягу, який щільно прилягає до статури людини.
Напівприлеглий  силует – різновид одягу, який за своїми розмірами і формою нещільно облягає статуру.  
За вільним силуетом створюється одяг прямих або розширених донизу форм.
Кожен з цих силуетів може мати різні варіанти. Силует одягу утворюється силуетними, тобто контурними лініями.
Силуетні лінії – це оболонка для первинного креслення, в межах якої розробляється фасон і форма одягу. Внутрішня форма одягу створюється за допомогою конструктивних, конструктивно-декоративних та декоративних ліній.
Конструктивні лінії утворюють основу композиції моделі. Вони позначають контури форми виробу та лінії з'єднання деталей. Це лінії плечових і бокових швів, шви верхньої частини переду і спинки,  пройми, нижні шви рукавів,  лінії відрізної талії, виточки: нагрудної, талевої, плечової. За допомогою цих ліній створюється об'ємна форма виробу і правильна посадка його на статурі. Конструктивні лінії малопомітні в моделі й сприймаються як закономірність у побудові основи.
Якщо конструктивні лінії створюють форму одягу й одночасно збагачують його, тобто прикрашають, то такі лінії називають - конструктивно-декоративними. Це лінії рельєфів, підрізів, пройми, підкреслені оздоблювальною строчкою, оформлені кантом, нагрудна виточка, переміщена у м'яку складку від плеча, верхній шов рукава, оформлений декоративною строчкою тощо.
Декоративні лінії — це лінії, що використовуються під час розробки фасону. До них належать лінії, які утворюються оздобленням різних видів: мереживом, вишивкою, бейкою, складками, зборками. Декоративними можна вважати і контурні лінії деталей коміра, манжет, кишень, поясів. Іноді в одній моделі застосовують конструктивні й декоративні лінії, що мають між собою пов'язуватися і доповнювати одна одну.
У разі поєднання декоративні лінії розглядаються як провідні, отже, підпорядковують собі конструктивні.
Лінії мають і естетичне значення. Вони можуть бути прямими, горизонтальними, вертикальними, плавними, діагональними.
Вертикальні лінії підкреслюють строгість, лаконічність, зорово видовжують статуру.
Горизонтальні лінії означають стійкість, статичність моделі, зорово зменшують статуру, розширюють в області грудей (кокетки, підрізи зі зборками на лінії стегон).
Діагональні лінії визначають рух, динаміку та застосовуються у м'яких драпуваннях деталей одягу.
Плавні лінії характеризуються м'якістю. Ці лінії використовуються у вигляді круглих кокеток, басок, плавних рельєфів.

Моделюючи сукню або інший одяг, необхідно пам'ятати, що надмірне використання різних ліній може порушити цілісність композиції, гармонію його частин. 

Немає коментарів:

Дописати коментар